Kleinschalige praktijk
Avond-, weekend- en inloopspreekuren
Laagdrempelig te bereiken
(Pret)echo's op de praktijk

Veelgestelde vragen

Wat mag ik wel en niet eten tijdens de zwangerschap?

Dat is één van de onderwerpen waar je veel over kunt lezen en horen. Wat is nu waar en wat niet? Het belangrijkste is dat je gevarieerd eet, niet voor twee hoeft te eten en dat je niet actief gaat afvallen.

Met een gevarieerde voeding zorg je ervoor dat jij en je kindje voldoende voedingsstoffen van iedere soort binnen krijgt. Dit kun je doen door de schijven van de ‘schijf van vijf’ af te wisselen. Varieer met vlees, vis, ei en peulvruchten. Je kunt ervoor kiezen om een multivitamine te gebruiken, maar dit is bij een gevarieerde voeding niet vereist. Wel wordt het gebruik van foliumzuur (400 microgram per dag) en vitamine D (10 microgram per dag) aangeraden.

Wat moet je (zoveel mogelijk) vermijden?

  • Rauw vlees. In rauw vlees kan een kleine parasiet zitten die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zorg dus dat vlees goed doorbakken is en vermijd rauwe producten zoals filet americain, rosbief en carpaccio. Was fruit en groente goed af met water en zorg dat je je handen en keukengerei schoonmaakt.
  • Rauwmelkse kaas. Dat betekent dat de kaas is gemaakt van rauwe melk. Het gevaar hiervan is dat in het product de listeria bacterie kan groeien. Besmetting hiermee kan schadelijk zijn voor het kind. Je kunt op de verpakking zien of het om een rauwmelkse kaas gaat, er staat dan ‘au lait cru’ op. In de supermarkt zie je deze kazen niet zo vaak, maar bijvoorbeeld op een boerderij of op vakantie kan je ze tegen komen. Is de kaas verhit geweest, bijvoorbeeld in de oven of in de pan, dan kun je het wel eten.
  • Gerookte kant en klare vis, niet-verse rauwe vis en roofvis. Bijvoorbeeld gerookte zalm of paling. In de verpakking kan de listeria bacterie zich ontwikkelen. Bak je dit goed door, dan kun je het wel eten. Rauwe vis kun je alleen eten als je zeker weet dat het vers is. Vermijd tot slot roofvis, zoals snoek, tonijn en makreel.
  • Lever. In lever zit vitamine A. Dit is een vitamine die in de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. Eet daarom geen lever en maximaal 1 keer per dag een product waar lever in verwerkt is, zoals leverworst of leverkaas.


Wellicht geeft dit nog geen antwoord op je vragen, want de lijst van producten reikt nog vele malen verder. Het voedingscentrum heeft een goede en betrouwbare lijst opgesteld waar je gemakkelijk in kan spieken. Klik hier om de voedingslijst te bekijken. Naast deze voedingslijst raden wij jou aan om de ZwangerHap-app te downloaden van het voedingscentrum. Deze app geeft je informatie over alle specifieke voedingsproducten. Je kunt hem hier downloaden

Ben je vegetariër? Dat is prima, ook als je zwanger bent of zwanger wilt worden. Wel is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voldoende vitamine B en ijzer binnenkrijgt. Dat zit vooral in volkoren producten, aardappelen, zuivel, peulvruchten en eieren. Deze laatste twee zijn belangrijke bronnen van ijzer, naast bijvoorbeeld vleesvervangers.

Mag ik naar de sauna als ik zwanger ben?

Ja, je kunt naar de sauna als je zwanger bent. Een hele geruststelling voor de liefhebbers. Wél is het belangrijk om voor de 14e week van de zwangerschap niet naar de sauna te gaan.

Het is goed om tot rust te komen en te ontspannen. Wanneer je een saunafaciliteit bezoekt, kun je vaak veel meer doen dan de sauna alleen. Voelt de sauna niet goed, dan kun je altijd gebruik maken van bubbelbaden, zwembaden en relax gelegenheden.

Het allerbelangrijkste is dat je je goed voelt. Door de warmte kan je bloeddruk dalen, doordat je bloedvaten wijder worden. Dit kan soms al gebeuren bij een warme douche, maar ook in de sauna. Je lichaam kan onder invloed van je zwangerschap heel anders reageren dan je gewend bent. Wees voorzichtig, luister naar je lichaam en forceer niets.
Laat je lichaamstemperatuur niet te veel stijgen. Dat kan gebeuren als je je een langere tijd in een warme ruimte bevindt zoals de sauna, zonnebank of een heet bad. Dit wordt ook wel kunstmatige koorts genoemd. Voorkom dit door hete sauna’s te vermijden, niet op de warmste plekken te gaan zitten en door korte tijd in de sauna te blijven. Koel rustig af door een lauwe douche in plaats van abrupt in een ijskoud dompelbad.

Welke stoffen zijn schadelijk tijdens de zwangerschap?

Dat ligt eraan om welke stoffen het gaat waarmee je werkt. Sommige chemische stoffen kunnen hormoonverstorend zijn, maar niet alle chemische stoffen zijn schadelijk. Chemische middelen worden vaak gebruikt als oplosmiddelen. Oplosmiddel verdampen makkelijk en kunnen schadelijk zijn zowel voor, als tijdens de zwangerschap. Producten waarin dit gebruikt wordt zijn bijvoorbeeld: verf, inkt, lijm en schoonmaakmiddelen. Het is belangrijk om van te voren te checken om welke stoffen het gaat. Dit kun je doen door vooraf het etiket te lezen. De stoffen waar je mee moet oppassen zijn: tolueen, xyleen, ethanol, cyclohexanol en methylchloride.

Doe dit in ieder geval bij de volgende producten:

  • Nagellakremover met aceton;
  • Verf met terpentine;
  • Haarverf;
  • Nieuwe vloerbedekking of pas geverfde muur;
  • Ongediertebestrijding.

Wat belangrijk is, is dat de ruimte waarin je je bevindt goed geventileerd wordt door open ramen of goede afzuiging.

Schadelijke stoffen op je werk
Kom je tijdens je werk in aanraking met chemische middelen? Lees dan hier meer informatie over dit onderwerp.

Kom je tijdens je werk in aanraking met zware metalen? Let dan op. Zware metalen kunnen schadelijk zijn, zowel voor als tijdens de zwangerschap. De metalen zijn: (methyl)kwik, nikkel, chroom, cadmium(chloride) en lood(chromaat). Zorg in ieder geval dat je beschermende kleding draagt, niet eet op de werkvloer en goed je handen wast. Meer informatie over zware metalen lees je hier.

Werk je met medicijnen tegen kanker, bestrijdingsmiddelen, trillingen, straling en inhalatieanesthetica? Lees dan hier meer.

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op om dit te bespreken. We helpen je graag.

Kan ik op vakantie als ik zwanger ben?

Een goede vraag als je zwanger bent, maar tegelijkertijd een vraag waar maar weinig over gesproken wordt. Hier geven we je het antwoord: ja, je mag vrijen als je zwanger bent.
Je kunt geslachtsgemeenschap hebben en klaarkomen tijdens de zwangerschap zonder de baby schade aan te brengen, een miskraam of vroeggeboorte te veroorzaken.

Belangrijk blijft, doe alleen waar jullie je allebei goed bij voelen. Het kan verschillen in welk trimester van je zwangerschap je je bevindt, hoeveel zin in seks je hebt. Dat kan komen door hormonale en lichamelijke veranderingen. De een heeft juist meer zin en de ander minder. Tussen de 13 en 26 weken kun je merken dat kwaaltjes verdwijnen en door de goede doorbloeding in de vagina kun je makkelijker opgewonden raken. In de laatste periode van de zwangerschap kan je buik in de weg zitten of houdingen onprettig worden. Hierover is een goede folder geschreven die je hier kunt vinden. In deze folder staat veel informatie over seks en zwanger zijn en tips om hier mee om te gaan.

Belangrijk is dat je geen geslachtsgemeenschap of een orgasme hebt tijdens de zwangerschap indien:

  • Je bloedverlies hebt;
  • Je last hebt van ernstige spataderen rond de vagina;
  • Je vliezen gebroken zijn;
  • De placenta geheel of voor een stukje voor de uitgang van de baarmoeder ligt (als hier sprake van is, zal je verloskundige je hiervan op de hoogte stellen);
  • Er sprake is van een (dreigende) vroeggeboorte.

Twijfel je of je seks mag hebben of heb je er vragen over? Stel ze gerust aan ons. We beantwoorden je vragen graag.

Waarom moet ik bloedprikken in het begin van de zwangerschap?

Voor 13 weken krijg je van ons op de praktijk een formulier mee, waarmee je bloed kunt prikken. De uitslag krijgen wij vervolgens binnen. Waarom vragen we dit eigenlijk van je?

Dit bloedonderzoek wordt aan het begin van iedere zwangerschap aangeboden en heeft als doel om ernstige ziekten bij ongeboren- en pasgeboren kinderen te voorkomen. Het is dus een bevolkingsonderzoek dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt uitgevoerd. In het onderzoek wordt gekeken naar de bloedgroep en of de zwangere vrouw bepaalde ziekten bij zich draagt, bijvoorbeeld:

  • Hepatitis B
  • Syfilis
  • HIV
  • Bloedgroep
  • Irregulaire antistoffen (IEA)
  • Rhesus-D en -c factor

Naast het onderzoek naar bovenstaande zaken, laten we direct je suikergehalte (niet nuchter) en je ijzergehalte (hemoglobine) meebepalen. Zo zijn met één onderzoek alle basiswaarden bekend.

Waarom en waar kan ik een zwangerschapscursus volgen?

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je als zwangere vrouw deelneemt aan een praktische en lichamelijke voorbereiding op de bevalling, je het gevoel van zelfcontrole versterkt. Verschillende zwangerschapscursussen geven deze voorbereiding, zoals het aanleren van technieken om met de weeën en de pijn om te gaan, maar ook de theorie achter het verloop van de bevalling. Er zijn verschillende vormen van zwangerschapseducatie hier in de regio, zoals de ZwangerFit-cursus, Zwanger & Bootcamp, zwangerschapsyoga en zwangerschapszwemmen. Sporten tijdens de zwangerschap heeft een aantal voordelen, zoals minder last hebben van zwangerschapskwalen, beter slapen en fitter zijn tijdens de bevalling. Je versterkt je spieren en uithoudingsvermogen. Naast de praktische en lichamelijke voorbereiding, bieden de cursussen de zwangere en (eventueel) haar partner tevens de mogelijkheid om in contact te komen met andere zwangeren. Zo kun je ervaringen uitwisselen en elkaar ondersteunen.

Hieronder een greep uit het cursusaanbod:
Zwanger & Fit
TiM fysiotherapie
Veilingweg 16a, de Lier
Website: https://timfysiotherapie.nl/zwangerfit-westland/

Zwanger & Bootcamp
Hofland & van Geest fysiotherapie
Schaepmanstraat 38a, Naaldwijk
Website: https://www.hoflandvangeest.nl/trainingen-cursussen/zwanger-bootcamp

Zwangerschapsyoga
AdFysio
Leehoven 80, De Lier

Yoga-studio Westland
Hyacinthstraat 24a
‘s-Gravenzande
Website: https://www.yogawestland.com/index.php/zwangerschapsyoga

Online zwangerschapscursus
Online geboorte academie
Een online cursus met korte video’s over alle aspecten rondom zwangerschap.
Website: https://onlinegeboorteacademie.nl

Wanneer en hoe moet ik mijn kind erkennen?

Wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt gesloten, dan is erkenning niet nodig. Het is bij wet geregeld dat de partner dan de vader is van het (ongeboren) kind.
Als dit niet het geval is, wordt de (biologische) vader van het kind niet vanzelfsprekend als wettelijke vader gezien. Het is dan van belang dat de vader het kind erkent, om de wettelijke status te krijgen. Dit kan bij de gemeente waar je woont, geregeld worden. Een aantal dingen zijn belangrijk hierbij:

  • Maak een afspraak bij de gemeente waar je woont (Gemeente Westland & Midden-Delfland).
  • Bij de erkenning moeten zowel de zwangere vrouw als de erkenner aanwezig zijn.
  • De persoon die het kind erkent, hoeft niet altijd de biologische vader te zijn.
  • Neem een geldig identiteitsbewijs mee van beiden.
  • Erkenning is kosteloos.
  • Bij de erkenning van het eerste kind wordt een achternaam gekozen. Deze keuze geldt dan voor alle volgende kinderen van diezelfde ouders.

Erkennen kan zowel voor als na de geboorte, het heeft voordelen om dit voor de geboorte te doen. Op deze manier heeft het kindje na de geboorte direct juridische ouders in de geboorteakte en de juiste achternaam.
Gezag over het kind is met de erkenning niet automatisch geregeld. Je kunt hier, bij het Digitaal loket Rechtspraak het gezamenlijke gezag over jullie kind aanvragen. Dit kan pas als het kindje geboren is en een Burger Service Nummer (BSN) heeft.

Wat houdt de kinkhoest vaccinatie in?

De afgelopen tijd is er steeds meer bekendheid gegeven aan de vaccinatie tegen kinkhoest. Hier zullen we je meer informatie over deze vaccinatie geven.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die voor kan komen bij iedere leeftijd. Het veroorzaakt ernstige hoestbuien. Ieder kind krijgt in Nederland standaard de vaccinatie voor kinkhoest aangeboden in de DKTP-prik. Vaccinatie is er dus wel, maar wordt gegeven vanaf de leeftijd van twee maanden. Tot die tijd zijn kinderen dus nog niet gevaccineerd. Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet gevaccineerd zijn. Het gaat dan om de leeftijd van 0 tot 2 maanden.

Een goede manier om deze kinderen te beschermen tegen kinkhoest is door vrouwen in het derde trimester van de zwangerschap een vaccinatie tegen kinkhoest te geven. De antistoffen tegen kinkhoest gaan via de placenta naar het kind toe. De baby is dan vanaf de geboorte direct beschermd tegen kinkhoest.

​De kinkhoestvaccinatie (ook wel de 22-weken prik genoemd) is sinds december 2019 opgenomen in het landelijke vaccinatie programma.

Meer informatie kun je hier lezen.

Hoe kan een (toekomstige) vader zich het beste voorbereiden?

Meer lezen over hoe vaders zich kunnen voorbereiden? Lees de hele pagina voor vaders hier!

In de zwangerschap lijkt de focus vooral te liggen op de aanstaande moeder en de baby. Maar de vaders zijn minstens net zo belangrijk! Hoe kun je je nu goed voorbereiden op dat wat er komen gaat? Echt voorbereiden op wat er komen gaat, dat is niet zo gemakkelijk. Maar wat kun je wel doen? Hier een paar tips.

  1. Boeken lezen. Er zijn verschillende boeken geschreven over het aanstaande vaderschap. Het kan je helpen om de ervaringen van een vader te lezen om jezelf voor te bereiden. Hier een paar aanraders:
    – Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt – Kluun
    – Aanpakken voor aanstaande vaders – David Borman
  2. Een cursus. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een cursus. Cursussen die gericht zijn op dames hebben vaak een partneravond geïncludeerd. Hierbij krijg je in het kort mee wat je kunt verwachten en hoe jullie je samen kunnen voorbereiden. Je kunt ook een cursus doen die gericht is op jullie samen. Soms is het een avond, een dag of een weekend. Ook zijn er cursussen gericht op vaders. Doe wat bij je past. Soms moet je even uit je comfort zone stappen, maar de ervaringen van vaders die je voor zijn gegaan, zijn goed! Hier een greep uit het aanbod:
  • Bevallen met L.O.V.E. Een cursus, gegeven door een verpleegkundige, om ingespeeld op elkaar te raken en angst plaats te laten maken voor vertrouwen. Duur: 1 avond.
  • Samenbevallen een cursus gefocust op jullie samen als een team. Je kunt hem volgen in 7 avonden, maar ook doen in een minicursus.
  • Aanpakken voor aanstaande vaders is een cursus gericht op vaders. Deze cursus wordt landelijk gegeven. Je kunt ook het boek lezen.

Hou je niet zo van lezen en heb je geen tijd om een cursus te volgen? Ga eens opzoek naar iemand in je omgeving die pas vader is geworden. Hij weet je vast meer te vertellen uit ervaring. Minstens net zo waardevol!

Overtijd: Wat gebeurt er na de uitgerekende datum?

Het is eindelijk zo ver! Je uitgerekende datum nadert en je zit samen met je partner met smart te wachten op de komst van de baby. Je bent inmiddels nieuwsgierig geworden naar hoe hij of zij eruit ziet. Maar wat nou als de uitgerekende datum voorbij gaat en er gebeurt helemaal niets? Sowieso mag je (als alles goed blijft gaan) na de uitgerekende datum een week afwachten. De meeste baby’s worden immers tussen de 40 weken en 3 dagen en de 40 weken en 5 dagen geboren. Als er na 41 weken zwangerschap nog steeds niks gebeurd is, dan vindt er bij 41 weken en 3 dagen een extra controle in het ziekenhuis plaats. Er wordt een hartfilmpje (CTG) gemaakt van de baby en er wordt door middel van een echo gekeken of de placenta nog voldoende functioneert en of er voldoende vruchtwater is. Indien alles goed is, mag je opnieuw afwachten tot 41 weken + 5 dagen. Bij die termijn vindt er opnieuw een afspraak in het ziekenhuis plaats. Als de baby dan nog niet geboren is, dan wordt een inleiding gepland. Het kan ook zo zijn dat er al eerder een inleiding gepland wordt als dit vanuit medisch oogpunt beter is voor jou en/of de baby. Of wanneer jij als zwangere vrouw zelf aangeeft het liefst ingeleid te willen worden, omdat het bijvoorbeeld erg zwaar voor je wordt. Wil je weten hoe een inleiding verloopt, dan kun je er hier al meer over lezen.

Ik ben minder dan 12 weken zwanger en ik heb bloedverlies, is dit normaal?

Wat vervelend dat je bloedverlies hebt. Het is meer dan logisch dat de vraag bij je opkomt of dit normaal is. Bloedverlies bij een zwangerschap levert vaak een schrikreactie op.

Het is goed om te weten dat bloedverlies in de eerste maanden van de zwangerschap heel vaak voorkomt. Het is meestal onschuldig. Het kan komen doordat er een bloedvaatje in de vagina open is gegaan of er een wondje zit op de baarmoedermond. Hier kun je bloedverlies van krijgen wanneer je bijvoorbeeld gevreeën hebt, veel hebt moeten hoesten of harde ontlasting hebt gehad. Meestal is de duur van het bloedverlies kort. Je kunt na een toiletgang een beetje rood of bruin bloedverlies aantreffen op je papiertje of in het toilet. Meestal stopt dit vanzelf.

Het kan ook zijn dat er een kleine bloeding plaatsvindt door het innestelen van de vrucht in de baarmoederwand. Dit is een heel normaal verschijnsel aan het begin van de zwangerschap.

Veelal is dit bloedverlies dus onschuldig, maar het kan ook zijn dat er bijvoorbeeld sprake is van een miskraam. Het bloedverlies blijft dat niet bij enkele druppels bij het afvegen, maar is vaak meer en dit kan gepaard gaan met menstruatie-achtige kramp. Een miskraam komt vaak voor. Veel vrouwen weten dit niet, omdat er onderling maar weinig over gesproken wordt. 1 op de 10 zwangerschappen eindigen uiteindelijk in een miskraam. Het is dus iets wat best wel veel voorkomt. Hoe je dit beleeft, is voor iedereen anders. Lees hier meer over miskramen.

Heb je bloedverlies en twijfel je, bijvoorbeeld over de hoeveelheid, de kleur en/of de duur. Bel ons altijd even op!

Lees meer over het verloop van een bevalling tot aan…

Lees meer

Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd! Maar, wat nu?

Lees meer

Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd! Maar, wat nu?

Lees meer