Kleinschalige praktijk
Avond-, weekend- en inloopspreekuren
Laagdrempelig te bereiken
(Pret)echo's op de praktijk
Klein & Puur Verloskunde

Zwanger! En nu?

Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd! Maar, wat nu? Je zwangerschap is een spannende en emotioneel beladen periode waarin er veel op je afkomt. Dit roept vragen en onzekerheid op. Helemaal wanneer het de eerste zwangerschap is. Wij beantwoorden graag jullie vragen en begeleiden jullie tijdens de zwangerschap. Op deze manier kunnen jullie je goed voorbereiden op de komst van jullie kindje.

7 - 9 weken zwanger: de eerste zwangerschapscontrole

De eerste zwangerschapscontrole duurt ongeveer 60 minuten en plannen we rond de 7e tot 9e week van de zwangerschap in. Dit betekent 7 tot 9 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Tijdens of voorafgaand aan deze eerste zwangerschapscontrole maken we een echo om te zien of er een hartje klopt. Naast de echo stellen we vragen om de situatie rondom je gezondheid, familie en eventuele eerdere zwangerschappen in kaart te brengen. Denk bijvoorbeeld aan vragen zoals:

  • Gebruik je medicatie?
  • Ben je ergens allergisch voor?
  • Ben je wel eens geopereerd?
  • Hoe zijn eventueel eerdere zwangerschappen verlopen?
  • Komen er aangeboren afwijkingen, suikerziekte of een hoge bloeddruk voor bij jullie of in de familie?

Ook geven we informatie die belangrijk is voor de rest van de zwangerschap. Bijvoorbeeld informatie over de praktijk, het verloop van de zwangerschapscontroles en het regelen van zaken rondom de zwangerschap en geboorte. We geven ook alvast informatie mee over de onderzoeken naar het syndroom van Down, Patau en Edwards. Deze informatie behandelen we tijdens de volgende zwangerschapscontrole.

10 - 12 weken zwanger: de tweede zwangerschapscontrole

Tussen de 10 en 12 weken van de zwangerschap vindt de tweede zwangerschapscontrole plaats. Tijdens de tweede zwangerschapscontrole vindt er, indien gewenst, een gesprek plaats om jullie te ondersteunen in het maken van een keuze over de NIPT, de 13- en 20 wekenecho. De informatie uit de folder die jullie tijdens de eerste controle hebben meegekregen zal besproken worden. Naar aanleiding van dit gesprek maken jullie een weloverwogen keuze of jullie wel of geen onderzoek willen doen. Tijdens deze controle geven wij je een labformulier mee om je bloed ook op andere factoren te testen. Denk hierbij aan je bloedgroep, ijzer- en suikergehalte. Dit onderzoek wordt gedaan bij de start van iedere zwangerschap. Uitgebreidere informatie lees je bij de veelgestelde vragen. Naast deze controle, vindt de termijnecho plaats tussen 10 en 12 weken van de zwangerschap.

10 - 12 weken zwanger: de termijnecho

De termijnecho vindt in dezelfde periode plaats als de tweede zwangerschapscontrole en wordt daarom gecombineerd. Deze echo wordt de ‘termijnecho’ genoemd, omdat we door middel van deze echo kunnen vaststellen wanneer je bent uitgerekend. Daarnaast wordt ook gekeken naar een aantal lichamelijke aspecten van het kindje en of er sprake is van een eenling of een meerling.

13 weken zwanger: mogelijkheid tot 13-weken echo

Tussen de 12+3 en 14+3 weken hebben jullie de mogelijkheid om te kiezen voor de 13 wekenecho. Dit is een medische echo, met als doel eventuele ernstige lichamelijke afwijkingen te ontdekken bij het kind. De echo wordt gemaakt in prenataal centrum ‘de Look’ in Den Hoorn. Je mag zelf kiezen of je deze echo wilt laten uitvoeren. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho (zie hieronder). Bij beide onderzoek wordt gekeken naar eventuele lichamelijk afwijkingen zijn het kindje. Met 13 weken is het kindje alleen nog een stuk kleiner. Deze echo is ingevoerd sinds eind 2022 en is nog in onderzoeksfase. Je kan deelnemen aan de echo als je dit wil, maar dient dan in te stemmen met de algemene voorwaarden. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de informatie over de ‘IMITAS’ studie.

Vervolg zwangerschapscontroles

De vervolgcontroles tijdens je zwangerschap duren ongeveer 30 minuten. Tijdens deze controles vragen we hoe het met je gaat, meten we je bloeddruk en luisteren we naar het hartje door middel van de doptone. Verder geven we informatie over onderwerpen die op dat moment relevant zijn voor de periode van jouw zwangerschap. Tijdens deze zwangerschapscontroles kun je al je vragen bij ons kwijt.

20 weken zwanger: een belangrijke echo

20 weken zwanger: je bent de helft van de zwangerschap! In deze periode (tussen de 19 en 21 weken) hebben jullie de mogelijkheid om te kiezen voor de 20 wekenecho. Dit is een medische echo, met als doel ernstige lichamelijke afwijkingen op te sporen bij het kindje. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de aanwezigheid van een open schedeltje of open ruggetje, de groei, het vruchtwater en de ligging van de placenta. De 20 weken echo brengt geen risico’s met zich mee. In de meeste gevallen worden er geen bijzonderheden gezien tijdens dit onderzoek, maar het kan zijn dat er iets afwijkends wordt gezien. Er wordt dan een gesprek en vervolgonderzoek aangeboden, waarin meer duidelijkheid wordt gegeven over de mogelijke gevolgen voor het kind.

Met de 20 wekenecho kan veel worden gezien, maar niet alles kan worden opgespoord. Dat is altijd de beperking van het onderzoek met de echo. Rond de 15e week krijgen jullie een folder mee met meer informatie over de 20weken echo. Meer informatie of de folder, kun je alvast hier vinden.

34-36 weken zwanger: gesprek over de bevalling en liggingsecho

Rond 34 weken vindt er een uitgebreid gesprek van 60 minuten over de bevalling plaats. Rond deze periode maken we een liggingsecho en bepalen we of er nog voldoende vruchtwater in de baarmoeder aanwezig is. Tijdens de controle voorafgaand aan deze afspraak krijgen jullie alvast informatie over de bevalling mee, zodat jullie je kunnen inlezen. Het bevallingsgesprek geeft jullie de ruimte om wensen rondom de bevalling te bespreken. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een geboorteplan. Klik hier voor voorbeeldvragen om je op weg te helpen. Naast het bespreken van jullie wensen, geven wij meer informatie over het moment waarop jullie moeten bellen, pijnstilling en het verloop van de bevalling. Er wordt ook stilgestaan bij wat je allemaal kunt verwachten in het kraambed.

Het einde van de zwangerschap komt langzaam in zicht! Staat het bed op de juiste hoogte? Zit alles nou echt in het ziekenhuis-koffertje? Is het bedje nou goed opgemaakt? Allemaal vragen die bijna elke aanstaande ouder heeft. Dit zijn de belangrijkste dingen op een rijtje:

  • Haal je kraampakket in huis;
  • Neem deze checklist door;
  • Zet een koffer klaar met spullen voor jullie beiden en de baby;
  • Zet na 37 weken het bed op klossen.

Twijfel je ergens over, vraag het ons gerust op het spreekuur of telefonisch.

Lees meer over het verloop van een bevalling tot aan…

Lees meer

Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd! Maar, wat nu?

Lees meer

Heb je een positieve zwangerschapstest? Gefeliciteerd! Maar, wat nu?

Lees meer